#1
  1. Mobbing Gangster
    Devshed Demi-God (4500 - 4999 posts)

    Join Date
    Sep 2001
    Location
    "Best City" 2002 and 2003- Melbourne, Australia
    Posts
    4,912
    Rep Power
    33

    cant connect to samba


    Hey there

    ok, for N'th I reinstalled freebsd and updated it to latest stable and now I'm trying to isntall samba back. Last time I built it from ports but this time I decided to do it with packages, so I downloaded latest package from ftp.freebsd.org and then just did pkg_add.

    When I first time tried to start smbd and nmbd I got error saying needed valid.data upcase.dat lowcase.dat files. I found those files, downloaded and now it doesn't ask for them. But the thing is that I cannot connect to my box from my winxp box.

    My simple smb.conf (if it makes any difference):
    [global]
    workgroup=WHITESTAR
    netbios name=bsdbox
    server string="home bsd box"
    encrypt passwords=yes
    guest ok=yes

    [homes]

    [data]
    path=/
    comment="whole root shared"
    read only=no
    I ran smbd && nmbd manually as root, but when I try to connect from xp it just keeps on prompting me for password. When I do smbclinet -N -L localhost I get
    added interface ip=192.168.0.15 bcast=192.168.0.255 nmask=255.255.255.0
    error connecting to 127.0.0.1:445 (Connection refused)
    Doing spnego session setup (blob length=72)
    Anonymous login successful
    Domain=[WHITESTAR] OS=[Unix] Server=[Samba]

    Sharename Type Comment
    --------- ---- -------
    homes Disk
    data Disk whole root shared
    IPC$ IPC IPC Service ("home bsd box")
    ADMIN$ IPC IPC Service ("home bsd box")

    Server Comment
    --------- -------
    BRENDA
    BSDBOX kewl bsd box

    Workgroup Master
    --------- -------
    WHITESTAR BRENDA
    Where 'brenda' is another home win2k box with shared hdd. Thing is that I cannot access my bsd box - I see it in my workgroup computers though, but it keeps on prompting for username/pass even though I set guest ok=yes Another thing that confuses me, how come I get both error connecting to 127.0.0.1:445 (Connection refused) and Anonymous login successful at the same time?
    SWAT doesn't work either, but I guess thats another thread.

    edit
    forgot log.smbd
    [2002/04/20 20:44:11, 0] smbd/server.c:main(733)
    smbd version 3.0-alpha15 started.
    Copyright Andrew Tridgell and the Samba Team 1992-2002
    [2002/04/20 20:46:25, 0] lib/charcnv.c:convert_string(146)
    Required 29, available 28
    [2002/04/20 20:46:25, 0] lib/charcnv.c:convert_string(146)
    Required 13, available 12
    [2002/04/20 20:46:25, 0] lib/charcnv.c:convert_string(146)
    Required 1, available 0
    [2002/04/20 20:47:06, 0] lib/charcnv.c:convert_string(146)
    Required 29, available 28
    [2002/04/20 20:47:06, 0] lib/charcnv.c:convert_string(146)
    Required 13, available 12
    [2002/04/20 20:47:06, 0] lib/charcnv.c:convert_string(146)
    Required 1, available 0
    log.nmbd has no errors in it, it just got "Netbios nameserver version 3.0-alpha15 started."
    Last edited by AlCapone; April 20th, 2002 at 09:20 PM.
    And you know I mean that.
  2. #2
  3. No Profile Picture
    Contributing User
    Devshed Newbie (0 - 499 posts)

    Join Date
    Apr 2001
    Location
    Sydney
    Posts
    41
    Rep Power
    14
    Have you run "smbpasswd" to create a password file? I believe you need this for encrypt passwords=yes
    % gdb core tzuchunc

IMN logo majestic logo threadwatch logo seochat tools logo