#1
  1. No Profile Picture
    Registered User
    Devshed Newbie (0 - 499 posts)

    Join Date
    Jul 2005
    Posts
    11
    Rep Power
    0

    CPU and System Performance Irregular


    Hi everyone, my computer whenever running a movie or a game such as WarCraftIII it runs ok for about 5 seconds then lags for about 2 secs. here is my system information and also I will upload a picture showing the CPU activity gathered using process explorer. I hope the image gets posted ok, but basicly it shows a very spiky field of activities, on the top of spike the application would be whatever i was running, such as a movie or a game. in this case would be windows media player. my computer has no virus or spyware as i have checked with various virus scan utilies and spyware utilities. also formated computer, please help me with some suggestions on what to do, thank you

    Pentium 4 2.53GHz

    1.00GB of ram

    ATI radeon 9550

    windows XP

    OS Name Microsoft Windows XP Professional
    Version 5.1.2600 Service Pack 2 Build 2600
    OS Manufacturer Microsoft Corporation
    System Name JOHNNY
    System Manufacturer AWARD_
    System Model AWRDACPI
    System Type X86-based PC
    Processor x86 Family 15 Model 2 Stepping 7 GenuineIntel ~2533 Mhz
    BIOS Version/Date Phoenix Technologies, LTD 6.00 PG, 1/22/2005
    SMBIOS Version 2.2
    Windows Directory C:\WINDOWS
    System Directory C:\WINDOWS\system32
    Boot Device \Device\HarddiskVolume1
    Locale United States
    Hardware Abstraction Layer Version = "5.1.2600.2180 (xpsp_sp2_rtm.040803-2158)"
    User Name JOHNNY\User
    Time Zone Eastern Daylight Time
    Total Physical Memory 1,024.00 MB
    Available Physical Memory 574.61 MB
    Total Virtual Memory 2.00 GB
    Available Virtual Memory 1.96 GB
    Page File Space 2.40 GB
    Page File C:\pagefile.sys
    [IMG]
    and here is my problem:

    http://forums.devshed.com/attachment.php?attachmentid=&stc=1
    desktop1.JPG


    [IMG]desktop1.jpg[/IMG]
    Attached Images
  2. #2
  3. Providing fuel for space ships
    Devshed Supreme Being (6500+ posts)

    Join Date
    Mar 2004
    Location
    nr Edinburgh, Scotland
    Posts
    14,382
    Rep Power
    3848
    Are you running multiple applications when this happens ?
    The No Ma'am commandments:

    1.) It is O.K. to call hooters 'knockers' and sometimes snack trays
    2.) It is wrong to be French
    3.) It is O.K. to put all bad people in a giant meat grinder
    4.) Lawyers, see rule 3
    5.) It is O.K. to drive a gas guzzler if it helps you get babes
    6.) Everyone should car pool but me
    7.) Bring back the word 'stewardesses'
    8.) Synchronized swimming is not a sport
    9.) Mud wrestling is a sport
  4. #3
  5. No Profile Picture
    Registered User
    Devshed Newbie (0 - 499 posts)

    Join Date
    Jul 2005
    Posts
    11
    Rep Power
    0
    no just 1 application such as media player or a game, in this case media player playing a movie
  6. #4
  7. Trapped on the forums...help
    Devshed Demi-God (4500 - 4999 posts)

    Join Date
    Aug 2003
    Location
    /Users/edman007
    Posts
    4,617
    Rep Power
    906
    that stop and go stuff you see is usually because of hard drive access, have you looked at your lights when this happens, can you confirm that its drive access? if that is the case then i would look into what is accessing the drive, its also possible that your just out of RAM and thats causing it to access he drive

    having little space left or a badly fragmented drive can slow down the drive a lot and this will amplify the affect, so how much space do you have left and have you tried a defragment

    if it doesn't appear to be drive access then you should really try and find what process is using the CPU, that can greatly help in finding the cause

IMN logo majestic logo threadwatch logo seochat tools logo