#1
  1. No Profile Picture
    Registered User
    Devshed Newbie (0 - 499 posts)

    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    2
    Rep Power
    0

    Can access Jet Direct with appletalk but not TCP/IP


    I'm trying to set up my home network. My new Airport Extreme Base
    Station uses DHCP to give addresses like 10.0.1.xxx
    instead of 192.168.1.xxx like the bellsouth DSL modem I was using as a
    router on the northshore.
    The airport has three ethernet ports and one USB. I plugged my color
    printer into the USB slot, and any laptop can find it as long as it is
    a mac or has bonjour installed. I have my PC hardwired into one of the
    ethernet ports and installed Bonjour on it so it can find the color
    printer. The PC desktop and my mac laptop pick up dhcp addresses and
    can ping each other.

    I plugged my black and white laserjet printer into one of the ethernet
    ports on the Airport. My old jetdirect card on my laser printer
    apparently does not support DHCP, it has an older protocol called
    BOOTP.
    I changed the subnet mask, IP address and gateway address to be
    consistent with the rest of the network.
    I gave it a fixed IP address of 10.0.1.255 but I can't ping it or
    install it on the PC with a TCP/IP port the way I did on my old
    network. Weirdly enough, my laptop picked it up as an appletalk
    printer and I can print to it from my mac laptop wirelessly, so I know
    the connection is good, but I can't access it using TCP/IP.

    Any advice?
  2. #2
  3. No Profile Picture
    Contributing User
    Devshed Regular (2000 - 2499 posts)

    Join Date
    May 2004
    Location
    surfing the interwebz
    Posts
    2,410
    Rep Power
    2005
    10.0.1.255 is a broadcast address, try switching it to 10.0.1.253; or something outside the DHCP scope the Airport is handing out.
  4. #3
  5. No Profile Picture
    Registered User
    Devshed Newbie (0 - 499 posts)

    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    2
    Rep Power
    0

    it worked


    Switching it to 10.0.1.253 worked. 192.168.1.255 worked in my old network, I guess it had a different subnet mask.

    Thank you.

IMN logo majestic logo threadwatch logo seochat tools logo